CATERINA ALBERT / VICTOR CATALÀ – “Solitud” (1905)

Caterina Albert (L’Escala, 1869-1966), que signava les seves obres sota el pseudònim Víctor Català, és una de les personalitats més singulars i sorprenents de la cultura catalana contemporània, una de les poques autores amb projecció universal i potser també una de les més mal conegudes, amb una trajectòria humana i intel·lectual més plena de clarobscurs.

Autora d’un ampli conjunt de narracions, enèrgiques i vigoroses i de dues novel·les , és coneguda sobretot per “Solitud”, una obra de valor universal pel tractament que hi ha de la problemàtica de la dona en conflicte amb el seu entorn i les relacions simbòliques que hi estableix.

Aquest documental presenta la complexa personalitat de Víctor Català, a través de les declaracions de persones que la van conèixer, com el seu nebot Lluís Albert, i de crítics literaris i estudiosos de la literatura, com Joaquim Molas, Joan Triadú, Jordi Castellanos i Núria Nardi. I ofereix una versió coreogràfica inèdita de “solitud” interpretada per Sol Picó, a través de la qual queda palesa l’actualitat i la modernitat d’una de les principals produccions de la literatura catalana del segle XX.

FITXA TÈCNICA

Col·lecció: VIURE I ESCRIURE. Els grans noms de la literatura catalana (segles XIX-XX)
Direcció literària: Joan Perera
Direcció artística: Joan Cruspinera
Guió: Lluís Busquets i Grabulosa
Realització: Josep Oller
Música: Mireia Tejero
Actors/Actrius: Joan Cusó, Sol Picó
Durada: 65 minuts
Any: 2001