EL CINEMA DELS ANYS VINT (1920 – 1929)

FITXA TÈCNICA

Direcció: Associació Amics de Miquel Porter i Moix
Guió: Miquel Porter i Moix
Realització: Agustí Espriu i Josep Oller
Música: Joan Pineda
Amb intervencions de: Miquel Porter i Moix, Caterina Aguiló, Josep Antoni Pérez de Mendiola i Joan Francesc de Lasa.
Durada: 37:25 minuts
Any: 2004
Premis:
 Premi al millor documental d’Arqueologia al “II Festival Internacional de cortos de ficción y documentales de Arqueología y Patrimonio” de Carmona. Any 2004

Als anys vint, el cinema als Països Catalans es va consolidar definitivament com a espectacle popular i el mercat es va veure envaït pels films nord-americans, que van implantar l’star system. La fi de l’època daurada del cinema barceloní, provocada per l’acabament de la I Guerra Mundial, es veurà compensada per l’augment de la producció a València , que arribarà a produir més que Barcelona.

Aquest documental ofereix una panoràmica sobre els directors, operadors i actors que dignificaren el cinema valencià, entre ells, Maximilià Thous, Joan Andreu, Pepín Fernández, Mario Roncoroni i Hipòlit Negre. A Mallorca es realitzen els dos primers films argumentals de les Illes Balears: El secreto de la pedriza i Flor de espino. I a Barcelona destaquen Don Juan Tenorio, dels germans Baños, i el documental Gent i paisatge de Catalunya, de Josep Gaspar, un valuós retrat de la societat catalana de la dècada dels anys vint.

Per Miquel Porter i Moix

TÍTOLS RELACIONATS

Banner 5€ Al Mes Nh