ELS BOSCOS DELS PAÏSOS CATALANS

Per fortuna, el Països Catalans són rics en boscos tant pel que fa a la seva quantitat com a la seva diversitat. Així trobem que en un àmbit territorial reduït com el nostre es donen més varietat de paisatges que la que hi ha d’Anglaterra fins a Rússia.

Després d’una introducció sobre els aspectes generals que defineixen els boscos, el documental descriu les tres gran zones que, segons l’alçada i el clima, es donen a la nostra terra: la plana i la baixa muntanya, amb una vegetació típicament mediterrània;
la muntanya mitjana, amb paisatges semblants als centreeuropeus, i l’alta muntanya, amb un ambient de tipus boreoalpí. En cadascun d’aquests estatges es descriuen a grans trets les espècies més significatives i els sistemes més usuals d’aprofitament del bosc.

El documental es clou amb una reflexió sobre la problemàtica general dels boscos i de les claus de la seva conservació, amb l’objectiu de fer comprensible que la bona salut d’un poble depèn de l’equilibri entre l’home i la natura. La utilització racional i sostenible del patrimoni natural és la garantia del nostre benestar i de la supervivència de les futuras generacions.

FITXA TÈCNICA

Col·lecció: Natura, Territori i Medi Ambient
Direcció científica: Agustí Espriu
Guió: Agustí Espriu
Realització: Gemma Cebrià
Música: Xavi Oró i Pep Solórzano
Producció: Videoteca Catalana
Durada: 35 minuts
Any: 2004