JACINT VERDAGUER – “L’emigrant” (Fragment) Recitat per Lluís Soler

FITXA TÈCNICA

Col·lecció: ANTOLOGIA DE POETES CATALANS
Direcció literària: Joan Perera
Direcció artística: 
Joan Cruspinera
Guió: 
Narcís Garolera
Realització: Josep Oller
Música: Rafael Subirachs
Poemes recitats per: 
Lluís Soler
Durada: 01:01 minuts
Any: 2002

Poema compost durant el primer dels viatges transatlàntics de Verdaguer en un vapor del futur marquès de Comillas, que recollirà al volum Pàtria.
La composició presenta coincidències, de fons i de forma, amb la poesia «Lluny de ma pàtria», escrita en el curs dels viatges per mar, i amb el poema «A la Plana de Vic», dedicat als poetes de l’Esbart vigatà.
Les referències a la mort de la mare, l’al•lusió a la pròpia malaltia i el comiat del pare i els germans confirmen l’època i les circumstàncies de la composició del poema.
L’enyorament obeïa a un sentiment real de Verdaguer: la creença que no tornaria a veure els seus, i que es moriria durant el primer viatge a Amèrica. Aquesta preocupació apareix també en una altra poesia –«Sortint de Cadis», que inclourà al volum Idil•lis i cants místics– on descriu el seu estat d’ànim quan deixa el port de Cadis: “Allà dellà, rienta, l’Amèrica m’espera, | mes, clos al darrer son, mon ull no la veurà…”
«L’emigrant», poesia d’un elevat lirisme, concentra en uns pocs versos l’enyorança de qui s’allunya dels seus i de la pàtria. Musicada per Amadeu Vives, és una de les composicions verdaguerianes més populars i un símbol patriòtic, sobretot entre els exi-liats.

Per Narcís Garolera

TÍTOLS RELACIONATS