JACINT VERDAGUER – “Oda a Barcelona “ (Fragment) Recitat per Lluís Soler

FITXA TÈCNICA

Col·lecció: ANTOLOGIA DE POETES CATALANS
Direcció literària: Joan Perera
Direcció artística: 
Joan Cruspinera
Guió: 
Narcís Garolera
Realització: Josep Oller
Música: Rafael Subirachs
Poemes recitats per: 
Lluís Soler
Durada: 01:19 minuts
Any: 2002

Els orígens d’aquesta oda arrenquen de la llarga estada de Verdaguer a la capital catalana, de la tardor de 1873 a finals de 1874, mentre buscava remei a la malaltia que li havia fet deixar la parròquia de Vinyoles d’Orís.
Poc abans d’embarcar-se cap a Amèrica, Verdaguer redacta un esborrany de comiat de Barcelona, que reprendrà més endavant, el 1882 o als primers mesos de 1883, per optar al premi extraordinari dels Jocs Florals a la millor oda a la capital de Catalunya.
La lectura pública de l’oda a la festa de lliurament dels premis despertà un notable entusiasme dels assistents, del qual es féu ressò àmpliament la premsa de la ciutat. El consistori barceloní, presidit per l’alcalde Rius i Taulet, acordà fer-ne una edició de cent mil exemplars, distribuïts pels diaris de la capital i destinats, també, a les escoles.
L’oda «A Barcelona» ha estat qualificada de grandiloqüent, però el poema supera la visió elegíaca dels poetes de la Renaixença mostrant una gran confiança, des d’un “present esplèndid”, el futur de la ciutat. La història i les glòries passades de Barcelona fan preveure a Verdaguer un refloriment de la capital de Catalunya.
El poeta, doncs, comparteix la visió de la burgesia, industrial i comerciant, moderadament catalanista, d’una ciutat encarada a un avenir econòmicament pròsper i decisiu per al progrés del país.

Per Narcís Garolera

TÍTOLS RELACIONATS