JOAN BROSSA – La poesia visual

Joan Brossa (Barcelona 1919 – 1998), és l’escriptor català més prolífic, divers i sorprenent del segle XX. Avantguardista convençut, s’ha mogut amb seguretat i astúcia pels terrenys literaris més inexplorats. S’ha oposat a la tradició literària imperant i ha trencat motlles en tots els gèneres. No s’ha tancat mai en una única forma i ha experimentat tots els fronts.
Aquest documental pretén facilitar la lectura de Joan Brossa: el situa històricament i ressegueix el seu itinerari literari, des del surrealisme més retòric i obscur fins a la poesia experimental més lúdica i provocativa. La concepció poètica, la ideologia i la manera de ser del personatge serveixen per explicar el reiterat canvi de formes i el procés de sintetització i visualització progressives.
Personalitats destacades del camp de la crítica literària o del món de la plàstica, i relacionades amb Brossa per coneixença i amistat, com Pere Gimferrer, Josep Romeu, Antoni Tàpies i Eduardo Chillida, contribueixen, amb les seves declaracions, a situar i explicar el poeta. Joan Brossa hi col•labora també, amb opinions i realitzacions visuals inèdites.

FITXA TÈCNICA

Col·lecció: VIURE I ESCRIURE. Els grans noms de la literatura catalana (segles XIX-XX)
Títol: JOAN BROSSA, prestidigitador de la paraula
Direcció literària: Joan Perera i Parramon
Direcció artística: Joan Cruspinera
Guió: Glòria Bordons
Realització: Josep Oller i Varela
Ambientació musical: Ia Clua
Durada: 53 minuts
Any: 1.991