JOAN BROSSA, prestidigitador de la paraula

Article de Glòria Bordons

01 Juliol 2021

Joan Brossa (Barcelona 1919 – 1998), és l’escriptor català més prolífic, divers i sorprenent del segle XX. Avantguardista convençut, s’ha mogut amb seguretat i astúcia pels terrenys literaris més inexplorats. S’ha oposat a la tradició literària imperant i ha trencat motlles en tots els gèneres. No s’ha tancat mai en una única forma i ha experimentat tots els fronts.

Aquest documental el situa històricament i ressegueix el seu itinerari literari, des del surrealisme més retòric i obscur fins a la poesia experimental més lúdica i provocativa. La concepció poètica, la ideologia i la manera de ser del personatge serveixen per explicar el reiterat canvi de formes i el procés de sintetització i visualització progressives.

Personalitats destacades del camp de la critica literària o del mon de la plàstica, i relacionats amb Brossa per coneixença i amistat, com Pere Gimferrer, Josep Romeu, Antoni Tàpies i Eduardo Chillida, contribueixen, amb les seves declaracions, a situar i explicar el poeta. Joan Brossa hi col·labora també, amb opinions i realitzacions visuals inèdites.

Brossa i les avantguardes

La conscienciació política

La poesia visual

Glòria Bordons


FITXA TÈCNICA

Col·lecció: VIURE I ESCRIURE. Els grans noms de la literatura catalana (segles XIX – XX)
Direcció literària: 
Joan Perera
Direcció artística: 
Joan Cruspinera
Guió: 
Glòria Bordons
Realització: 
Josep Oller
Ambientació musical: 
La Clua
Poemes recitats per:
Núria Candela
Amb intervencions de:
Antoni Tàpies, Pere Gimferrer, Joan Brossa, Eduardo Chillida i Josep Romeu
Any: 
1991