LA SARDANA – Dansa universal de la solidaritat

FITXA TÈCNICA

Direcció : Josep Bargalló
Assessorament: Antoni Anguela i Jordi Lara
Guió : Josep Oller
Realització: Xema Hernández
Música: Autors diversos
Producció: Videoteca Catalana
Durada: 33 minuts
Any: 2001

D’ençà que el món és món, els homes i les dones han sentit la necessitat de ballar per expressar-se i per vehicular el sentiment de pertinença a una col•lectivitat. Els Països Catalans són un dels territoris amb més riquesa de danses de la Mediterrània. Una d’aquestes danses encarna con cap altra el missatge d’identificació col•lectiva i de fraternitat universal: la sardana.

Malgrat que no en sapiguem amb certesa el orígens, la sardana que avui coneixem va néixer a mitjans del segle XIX gràcies a les propostes de Pep Ventura, a nivell musical, i de Miquel Pardàs, que la va fixar coreogràficament. Avui, bé sigui com fet artístic, bé com a manifestació viva d’esplai civil, espontani i comunitari, l’experiència de ballar sardanes coincideix amb el sentiment identitari d’un país.

La sardana, portadora d’uns valors simbòlics que ens parlen de fraternitat i solidaritat entre els pobles, ha ultrapassat les fronteres dels Països Catalans per esdevenir la dansa universal de la solidaritat.

Amb les intervencions de Lluís Albert, historiador i músic; Jordi Lara, periodista musical; Jordi Molina, tenorista; Miquel Puigdellívol, mestre artesà de tenores; Joan Serra, coreògraf; i representants de la Colla Mare Nostrum, aquest vídeo ens explica la sardana en totes les seves dimensions: la història, la música i els seus intèrprets, la cobla, la pràctica de la dansa, i els valors que transmet.

Banner 5€ Al Mes Nh