NARCÍS MONTURIOL – Darrers anys (1868-1885)

Narcís Monturiol (Figueres, 1819 – Barcelona, 1885), conegut arreu com a inventor del submarí, ha esdevingut un heroi català de la tecnología, tot i que sovint la seva personalitat ha estat desfigurada i envoltada d’una certa polèmica.

En aquest documental es presenta la trajectòria de l’inventor figuerenc, el seu compromís polític i social amb el republicanisme i la seva actuació en la Catalunya i l’Espanya de la segona meitat del segle XIX. El seu submarí, “l’Ictíneu”, no fou un episodi aïllat de la seva vida, sinó que s’ha de vincular amb la seva lluita en favor de les llibertats humanes, principalment a través del moviment per una nova societat justa i feliç simbolitzada en Icària, moviment que ell promogué entre nosaltres.

Les intervencions dels espcialistes Guillermo Lusa, Xavier Moreno, Santiago Riera i Tuèbols, Antoni Roca Rosell i Ricard Vinyes, posen de manifest les valuoses aportacions científiques de Monturiol, alhora que remarquen l’estret lligam entre aquestes aportacions i la seva activitat política i social. Per aquestes dues facetes, Monturiol ha passat a la història com el mite romàntic de l’inventor-heroi compromès socialment.

FITXA TÈCNICA

Col·lecció: Ciència i Tecnologia als Països Catalans
Direcció científica: Antoni Roca i Rosell
Guió i Realització: Agustí Espriu
Música: Xavi Oró i Pep Solórzano
Producció: Videoteca Catalana
Durada: 60 minuts
Any: 2002