MANUEL DE PEDROLO, Amb el temps obert (1918 – 1990)

Article de Jordi Coca

5 Octubre 2021

Manuel de Pedrolo (l’Aranyó, Segarra 1918 – Barcelona 1990) és el novel·lista més ambiciós de tota la nostra literatura. Per la quantitat de la seva producció i per la varietat dels registres que va utilitzar, constitueix un fenomen únic. Apassionat de la recerca formal més extremada i cultivador dels gèneres més diversos -de la novel·la policíaca a la ciència ficció- ha destacat especialment en alguns cicles novel·lístics que són, alhora, un extens panorama dels anys de la postguerra i una superació del realisme convencional.

En aquest documental també s’ofereix un apropament a la dimensió humana i política de Pedrolo. Descendent de família noble, insubornable defensor dels drets dels Països Catalans, existencialista i mític detectiu en els anys més difícils, Pedrolo se’ns mostra com un apassionat defensor de la literatura entesa con un vehicle clar de compromís.

Estudiosos i amics, admiradors i crítics (Jordi Arbonés, Joaquim Carbó, Jordi Castellanos, Josep Faulí, Maria Ginés, Guillem-Jordi Graells, Joan M. Gual, Jordi Sarsanedas), ens mostren el poeta secret, l’autor teatral, l’articulista i el traductor que hi ha darrera del novel·lista popular que ha fet de l’escriptura del segle XX una escriptura per a tothom.

 La vida (1918 – 1990)

 L’obra narrativa

 “Temps obert”

 El compromís polític

JORDI COCA


FITXA TÈCNICA

Col·lecció: VIURE I ESCRIURE. Els grans noms de la literatura catalana (segles XIX-XX)
Títol: MANUEL DE PEDROLO, Amb el temps obert (1918 – 1990)
Direcció literària: 
Joan Perera
Direcció artística: 
Joan Cruspinera
Guió: 
Jordi Coca
Realització: 
Josep Oller
Ambientació musical:
 Andreu Rosselló
Amb intervencions de:
Manuel de Pedrolo, Maria Ginés, Joaquim Carbó, Joan M. Gual, Guillem-Jordi Graells, Jordi Castellanos, Josep Faulí, Jordi Sarsanedas i Jordi Arbonés.
Durada: 
45 minuts
Any: 
1999