SANT JORDI – Símbol de llibertat

Sant Jordi, personatge d’origen obscur i llunyà, ha madurat en l’imaginari popular al llarg de la història. Amb el pas del temps, la gent ha projectat en els mites i llegendes construïts al seu voltant allò que vol ser com a poble. Aquesta encarnació llegendària de la voluntat popular ha fet de la figura de Sant Jordi un símbol de llibertat per als pobles que lluiten per les seves llibertats nacionals.

L’any 1996 la UNESCO declarà el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor. Per Sant Jordi regalem roses i llibres, però d’on prové aquest costum i quina relació té amb la llegenda que protagonitza l’emblemàtica figura del cavaller? Qui era Sant Jordi?

Aquest documental presenta la història i les llegendes que envolten la figura de Sant Jordi, incloent-hi fragments de la que l’ha fet més popular: la Llegenda àuria. Ressegueix la celebració de la festa de diversos indrets dels Països Catalans i l’origen i l’evolució de les seves tradicions més populars: el llibre i la rosa. Així mateix posa de manifest els diferents valors simbòlics de Sant Jordi al llarg de la història i l’actual projecció internacional de la diada.

L’historiador Narcís Sayrach i l’escriptora Isabel-Clara Simó contribueixen amb les seves declaracions a donar una visió històrica i actualitzada del cavaller Sant Jordi.

FITXA TÈCNICA

Col·lecció: CULTURA POPULAR I TRADICIONAL
Direcció : Josep Bargalló
Assessorament: Narcís Sayrach
Guió : Josep Oller i Joan Puntí
Realització: Xema Hernández
Música: Laura Teruel
Producció: Videoteca Catalana
Durada: 30 minuts
Any: 2000